Ach ja, Twitter…

woensdag 29 mei 2024

Ach ja, Twitter, of X zoals het gedrocht tegenwoordig heet. Daar hebben ze mijn account dus op slot gegooid. Waarom? Omdat ik daar het volgende tekstje maakte en verspreidde: ‘Every Israeli embassy and consulate should burn.’ Daarmee gaf ik, zoals Twitter het omschrijft, ‘uitdrukking aan (…) een verlangen naar schade of geweld’. Ik ontken niet. Ik vind het platbranden van Israëlische consulaten en ambassades een gepaste, zeer proportionele, ja zelfs nog tamelijk terughoudende reactie op de dagelijkse misdaden die gepleegd worden door de staat namens wie de medeplichtigen optreden die in die ambassades en consulaten zitten.

Twitter vindt het niet kunnen, en gooit me er tijdelijk af. Ik mag nu door digitale hoepels springen om aan te tonen dat ik geen bot ben maar een heuse human (in egels voorziet het systeem niet). Eenmaal door die hoepels gesprongen mag ik mijn tweet verwijderen, en dan mag ik er weer op. Nou, proberen maar. De digitale hoepels kwam ik wel door, maar vervolgens kreeg ik de mededeling dat er een technisch probleem is. Of ik het nogmaals wilde proberen. Dat gedaan, en nogmaals, en nogmaals. Geen resultaat. Melding ervan gedaan bij Twitter zelf. Antwoord: we hebben uw ban bekeken, en die blijft intact. Volg de instructies om weer bij je account te kunnen… Het Proces van Franz Kafka, maar dan in lichtgewicht digitale vorm.

Is dat nu allemaal zeer erg? Nee, het is niet veel meer dan een beetje hinderlijk. Ik mis ook wat contacten, en ik vang op dat ik ook word gemist daar. Dat laatste trek ik me wel aan. Maar het wordt pas erg als ik Twitter als enige kanaal zou gebruiken voor mijn opruiende praktijken op het internet. Gelukkig doe ik dat niet, mijn belangrijkste kanaal is immers mijn website, peterstormt.nl!

Maar ik realiseerde me wel dat ik relatief veel energie in Twitter stak, en relatief weinig in andere sociale media waar het risico van dit soort censurerende ingrepen afwezig of in ieder geval veel minder groot is. In die zin is de ban die de Musk-maffia me bezorgde een nuttige waarschuwing: spreid je aandacht! Zet je kaarten niet op een enkel kanaal! Koester juist ook andere, minder tot niet commerciële internetkanalen! Het is een invulling van die klassieke anarchistische aanbeveling: decentraliseer! Ondermijn de greep en status van elk middelpunt, elk hoofdkwartier!

Dus zie je me nu een stuk actiever op Bsky en op Mastodon. Ga daar vooral ook eens kijken, is cool. Maar denk niet dat dat mijn enige plekken zijn en blijven waar ik op internet actief ben. Wie mijn telefoonnummer heeft, weet trouwens wel beter. En ja, dat verschrikkelijke maar zo veel gebruikte Instagram doe ik ook. Soms met een welhaast anarcho-primitivistische tegenzin, maar toch.(1)

Nu maar hopen dat ik geen terugval in de verslaving beleef als ik straks op een of andere manier toch weer op Twitter kan…

(1) Waar je me vinden kan op sociale media en mail? Zie de Contact-pagina op deze website.