Alledaagse staatsterreur in Nederland

zaterdag 13 april 2024

Het is niet allemaal deze week gebeurd. Het komt wel deze week in het nieuws. Tezamen werpen ze een schril licht op wat voor gewelddadige maatschappij Nederland is – en wie, uit belastinggeld betaald, dat geweld verzorgt. Een paar daagjes staatsterreur-in-het-nieuws, derhalve.

Ekren Koc stapt in een tram in Scheveningen. Hij is 39 jaar. ‘Belangrijk om te weten: Koc heeft het syndroom van Usher, hij is doof, bijna blind en kan niet praten.’ Vrouw pakt hem vast en vraagt om paspoort. Man denkt even dat ze politieagente is, maar ziet geen uniform en denkt vervolgens: foute boel, misschien wel criminelen. Ziet dat vrouw met een man praat, maar kan – doof immers – niet verstaan wat ze zeggen. Ekrem Koc probeert in tram te stappen, vrouw houdt hem tegen. ‘Dan raakt hij in paniek. Hij probeert zich los te rukken om toch in de tram te komen.’ Waarschijnlijk heeft hij daarbij de vrouw geduwd. Even later zit de andere man op hem. ‘Kort daarna arriveert de politie’. Dit alles voltrekt zich op 8 december 2023.(1)

Ekren Kom wordt in een cel gezet, daar een nacht vastgehouden en de volgende dag verhoord. Pas dan dringt tot hem door: de twee mensen die hem lastig vielen waren handhavers, boa’s. Die hielden hem staande, omdat ze vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Het voorlopig einde van dit nare verhaal? De man krijgt een boete van 500 euro wegens ‘mishandeling’. Omdat hij zich verweerde tegen twee ordehandhavers die zich niet als zodanig bekend maakten aan de man. Het Openbaar Ministerie beweert zeker te weten dat Ekren Koc wist dat het BOA’s betrof, maar maakt dat helemaal niet hard. Een rechtszaak is nog in aantocht. Ekren Om is van de hele toestand verregaand van streek. Gek he

Abdessadak, een Dordtse man van 20 jaar, filmt een hem onbekende auto bij hem in de straat, nadat hij via een tik op de ruit probeerde te vragen wat ze kwamen doen. Twee mannen komen de auto uit, vragen of hij niet wil filmen, en willen het ID van Abdessadak zien. Het blijken agenten in burger. Abdessadak haalt dat te voorschijn, maar vraagt ook aan een van de agenten om identificatie. ‘Dat gebeurt. Maar nog voordat Abdessadak zijn id-bewijs kan pakken, wordt hij gegrepen.’ Ondertussen staat zijn familie driehoog alles te filmen.’ Een agent slaat Abdessadak. ‘ ‘Wat buiten het zicht van de mobieltjes gebeurt is niet te zien, maar als de familie poolshoogte komt nemen ligt Abdessadak op zijn buik en de handen in de boeien.’ ‘Volgens de politie warend e agenten in burger in Wielwijk aanwezig omdat er een melding van iemand met een vuurwapen binnen was gekomen.’ Ja, dat rechtvaardigt natuurlijk bij voorbaat alles. Dit alles vindt plaats op 2 april 2024.(2)

Abdessadak is zwaar aangeslagen. Hij ‘heeft de afgelopen week niet kunnen slapen van de hoofdpijn, veroorzaakt door een hersenschudding. Het hele incident spookt voortdurend door zijn hoofd. “Ik kan nog steeds niet geloven dat dit is gebeurd”.’ Ik wel, helaas. Dit is de racistische Staat der Nederlanden aan de alledaagse arbeid.

En dan dit! Mohamed, een man van 63 jaar en Straatkrant-verkoper in Den Haag, krijgt in februari de politie op bezoek. Die treft een boel contant geld bij hem aan, 31.800 euro om precies te zijn, en denkt: foute boel, dat nemen we maar eens in beslag. Ook Mohamed zelf moet mee. De zaak wordt onderzocht, en wat blijkt? Dat geld komt gewoon uit de opbrengst van de Straatkrant-verkoop waar de man van leeft – of leefde. Dat geld iss gewoon van hem. ‘Volgens Judith Eykelenboom, coördinator van het het (sic) straatnieuws (…) kan dat inderdaad kloppen.’ Hij staat namelijk op een plek waar mensen met veel geld passeren, en die betalen soms grif. Dat geld heeft Mohamed nodig ook, want een zorgverzekering heeft hij niet.

Welnu, Mohamed is dus kennelijk ten onrechte behandeld als verdacht persoon vanwege geld wat gewoon van hem was. Zijn geld krijgt hij terug – maar niet meteen alles. Mohamed heeft namelijk geen verblijfsvergunning, en moet nu het land uit. ‘Het andere deel van het geld krijgt hij als hij teruggaat.’ Naar Marokko. Mohamed verkoopt al 18 jaar die Straatkrant. Mohamed woont al 30 jaar in Nederland.(3) Zelfs zijn oprotpremie moet hij dus uit eigen zak betalen. Het commentaar op deze naargeestige ontknoping mag je zelf geven. Als daarbij een politiebureau en een IND-kantoor in de vlammenzee verdwijnt, zul je mij niet horen klagen.

In ander nieuws, 11 april 2024. ‘Drie dakloze dertigers op straat in Rotterdam overleden in paar maanden tijd’.(4)

Noten:

(1) ‘Dove en bijna blinde man in cel gegooid na aanvallen boa, dacht dat hij werd beroofd’, Omroep West, 10 april 2024, https://www.omroepwest.nl/nieuws/4826922/dove-en-bijna-blinde-man-in-cel-gegooid-na-aanvallen-boa-dacht-dat-hij-werd-beroofd

(2) Coen Theuwis, ‘Waarom kwam Abdessadak (20) zwaar gehavend uit ene politiecel?’. RTV Dordrecht, 11 april 2024, https://www.rtvdordrecht.nl/nieuws/nieuws/waarom-kwam-abdessadak-20-zwaar-gehavend-uit-een-politiecel

(3) ‘Straatkrantverkoper krijgt 32.000 euro terug van politie, maar moet wel het land uit’, NOS, 12 april 2024, https://nos.nl/artikel/2516459-straatkrantverkoper-krijgt-32-000-euro-terug-van-politie-maar-moet-wel-land-uit

(4) ‘Drie dakloze dertigers op straat in Rotterdam overleden in paar maanden tijd’, NOS, 9 april 2024, https://nos.nl/artikel/2516135-drie-dakloze-dertigers-op-straat-in-rotterdam-overleden-in-paar-maanden-tijd

Peter Storm