Klimaatstrijd onder vuur: tijd voor solidariteit! Deel 2
zondag 9 juli 2023
2. Een aanval die ons allen aan gaat
De arrestatie in januari 2023 van de acht klimaatactivisten wegens het oproepen tot klimaatblokkade, en de rechtszaak tegen deze mensen op 19 juli 2023, is een aanval. Allereerst richt die aanval zich op deze mensen zelf: die dreigen gestraft te worden wegens hun moedige inzet om iets van deze snel verschroeiende planeet te redden. De aanval richt zich breder: op klimaatactivisten die bereid zijn de wet te overtreden, mensen die burgerlijke ongehoorzaamheid en aanverwante disruptieve actievormen hanteren om de urgentie van de klimaatcrisis te doen doordringen. Het is een aanval op disruptief werkende klimaatbewegingen zoals XR, Kappen met Kolen en in andere landen bijvoorbeeld Just Stop Oil, Letzte generation en Les Souleèvement de la Terre.
Mensen voelen steeds meer de noodzaak van die disruptieve, soms wetsovertredende actievormen. Alleen maar tussen de wettelijke lijntjes onder politiebegeleiding van Dam naar Museumplein lopen met 15.000 mensen brengt de boel immers niet in beweging. Mensen willen verder gaan, en terecht. De staat ziet dat niet zitten. Met arrestaties plus rechtszaak wil het staatsgezag bereiken dat klimaatactivisten beperken tot het spreekwoordelijke Malieveld, waar we massaal en indrukwekkend naar hartenlust door regeerders kunnen worden genegeerd omdat we daar niemand in de weg zitten.
Als de staat in haar opzet slaagt is dat slecht voor de hele klimaatstrijd. Beslist niet alleen voor de disruptieve vleugel ervan! Als mensen vanwege de repressie angstig en ontmoedigd raken, als het risico van zwaardere straffen mensen begint af te schrikken, als blokkade-acties daardoor moeilijker van de grond komen, minder deelnemers trekken, makkelijker door politie kunnen worden beëindigd… dan lopen ook niet-disruptieve klimaatactiebewegingen gevaar.
Demonstranten kunnen zich nog zo veel aan de wet willen houden, demonstraties hebben effect omdat er een dreiging van uitgaat die verder gaat dan de demonstratie zelf. Nu lopen we netjes van A naar B en dat is dat. Wat als ze niet luisteren? Misschien gaan we dan onderweg wel op een kruispunt zitten zodat het verkeer goed ontregeld raakt en we moeilijker te negeren zijn. Nu gaan we naar afloop van onze demonstratie naar huis. Wat als ze niet luisteren? Een volgende keer blijven we misschien na afloop hangen en zetten tenten op pal voor een overheidsgebouw. Nu demonstreren we nog binnen wettelijke grenzen. Als ze niet luisteren, moeten we een volgende keer misschien toch overwegen om ietsje verder te gaan. Een bescheiden wetsovertreding. Een vleugje burgerlijke ongehoorzaamheid. Een bescheiden dosis disruptie. Of misschien wel een woedend straatgevecht met de politie als we langs dat Shell-kantoor komen en naar binnen willen om de schurken nu eens echt te raken waar het pijn doet.
Machthebbers hebben redenen om aan eisen van demonstranten tegemoet te komen, omdat en voor zover machthebbers bang zijn dat de demonstranten morgen misschien meer doen dan alleen liefjes demonstreren. Zolang ze zeker weten dat actievoerders zich beperken tot groepsgewijze stadswandelingen, hoeven machthebbers zich weinig van de eisen van die actievoerders aan te trekken. Het is dus in het belang van actievoerders dat de autoriteiten op dat punt in onzekerheid te laten. Het is dus ook in het belang van actievoerders die zelf niet verder dan stadswandelingen willen gaan, dat de ruimte om wel iets verder te gaan open blijft.
Niet-disruptieve demonstranten doen er daarom goed aan om voor wel-disruptief opererende actievoerders op te komen tegenover strafvervolging en andere vormen van repressie. De strafzaak van 19 juli gaat daarom alle klimaatactivisten aan, ongeacht hoe ze precies over strategie en tactiek, legale en illegale actievormen, geweldloosheid, sabotage en verdergaande actievormen denken. Ook als je niet op de A12 wilt gaan zitten geldt: kom naast degenen staan die dat keer op keer wel doen. Kom op voor deze mensen. Ze staan er ook voor jou.
(Dit is deel 2 van een drieluik)
Oproep:
Komt allen:
Naar de rechtszaak: 19 juli 2023, 9 uur ‘s ochtends, Gerechtshof Den Haag, Prins Clauslaan, den Haag
Naar de blokkade: 9 september 2023 om 12 uur, en de dagen erna, zolang het nodig is: A12, Den Haag. Doel: Stop Fossiele Subsidies! Zie https://a12blokkade.nl/
Peter Storm