Weg met de Bloem der Natie

vrijdag 26 mei 2023

Na de Nationale Vogel staat ons nu dus de Nationale Bloem te wachten. Ik begrijp dat ze er op het programma Vroege Vogels druk mee in de weer zijn. Natuurlijk heeft ook een Egel wat over dit soort zaken mee te delen. Laat ik dus maar een stekelige bijdrage leveren aan de discussie.

Eerst even die Nationale Vogel. Winnaar van dat concours was de arme Grutto, ene prachtige, steeds zeldzamer wordende weidevogel. Het dier heeft aan haar verkiezing weinig plezier mogen beleven, aan de achteruitgang van deze soort komt maar geen eind, ondanks allerlei beleid om het tij van uitsterven te keren. De uitverkiezing van de grutto dateert uit 2015. Toen bleek 41.669 keer een stem op een van de kandidaten te zijn uitgebracht. Een kwart van die stemmen ging naar de grutto.(1)

Welnu, dat heeft het dier geweten! Felicitaties alom natuurlijk voor het gevleugelde troeteldier. En verder? Een berichtje uit 2021: ‘Grutto dreigt tussen nu en vijf jaar uit te sterven in Nederland’. De titel is een citaat van iemand van landschapsbeheer Flevoland, een zekere jan nagel. De oorzaak? ‘Volgens hem heeft de grutto hier “niks meer te zoeken” omdat de kuikens van de grutto geen eten meer kunnen vinden. Die leven namelijk van kruidenrijk grasland en dat is er in Flevoland bijna niet meer.’(2) De trieste trend beperkt zich niet tot Flevoland. De NOS op 15 april: ‘Geld voor reddingsplan grutto’s blijft op de plank, aantal grutto’s blijft dalen’. En hoe! ‘In 1970 waren er nog 120.000 broedparen, nu zijn dat er nog 25.000’.(3) Een trendbreuk is niet in zicht. Nationaal is dus niet zozeer de grutto, maar eerder het uitsterven van de mooie vogel.


Zo’n lot gunnen we natuurlijk geen van de vijf kandidaten die genomineerd zijn als nationale bloem de kievietsbloem, de pinksterbloem, de paardenbloem, het madeliefje en het fluitenkruid.(4) Ik zou zeggen: als er perse een nationale bloem moet komen, dan maar het veel voorkomende madeliefje of de paardenbloem. Zelfs met een grutto-achtige achteruitgang blijven daar in ieder geval dan nog flink wat exemplaren van over… De kievietsbloem kan zich zo’n snelle achteruitgang helemaal niet veroorloven, want die is al tamelijk zeldzaam.

Zijn er trouwens geen passender kandidaten? Had LTO Nederland samen met Farmers Defense Force bijvoorbeeld niet de brandnetel naar voren kunnen schuiven, liefhebber van mestvaalten en andere door deze clubs enthousiast gestimuleerde stikstofopslagplaatsen? En je zou denken dat de de Boeren Burgers Beweging (BBB) van Caroline van der Plas zich hard gemaakt zou hebben voor het engels raaigras. Zeker een passende keus, dit gifgroene gras van de monoculturele en eindeloze en bloemloze wanvertoning die doorgaat voor weiland maar waarvoor het hier en daar opduikende woordje ‘grasfalt’ een betere benaming is. Weinig planten drukken de agrarisch geforceerde teloorgang van de biodiversiteit in het landschap van Nederland beter uit dan deze grassoort. En teloorgang van de biodiversiteit is iets waar de Nederlandse natie in excelleert.

Natuurlijk doe ik zelf aan deze hele flauwekulverkiezingen – of is dat dubbelop? – niet mee. Ik stem heel soms. Maar dan betreft het gitaar- of banjosnaren, geen kandidaten bij verkiezingen. Verder verwerp ik het hele concept ‘nationale bloem’, ‘nationale vogel’ en verder alles wat nationaal is. De natie is een houdgreep waarin onderdanen aangepraat wordt dat ze ruzie hebben met onderdanen aan de andere kant van de grens, terwijl ze een innige band horen te hebben met hun heersers aan de ‘eigen’ kant van de grens die de rivaal zijn van de heersers aan de andere kant van die grens, en ons, onderdanen, tot voetvolk maken in die rivaliteit. Naties bundelen onderdanen aan ‘hun’ heersers, en zetten ze op tegen onderdanen in andere naties.

Ik kantel die boel graag: onderdanen overal zij aan zij, in opstand tegen heersers overal, weg met de grenzen die ons gescheiden houden. Daarom ben ik anti-nationaal, en daarom verwerp ik ook alles wat die nationale saamhorigheid proclameert, propageert en symboliseert. Lang leven de grutto, maar weg met haar status als nationale vogel. Lang leve welke bloem dan ook, maar weg met de status van nationale bloem. O ja! En weg met de nationale driekleur, of het ding nu op zijn kop hangt of niet.

Noten:

(1) Grutto verkozen tot Nationale Vogel’, Nu.nl, 17 november 2015 https://www.nu.nl/dieren/4166987/grutto-verkozen-nationale-vogel.html

(2) ‘”Grutto dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen uit Flevoland”‘, Omroep Flevoland, 13 april 2021, https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/228770/de-grutto-in-flevoland-sterft-in-de-komende-5-jaar-uit

(3) ‘Geld voor reddingsplan grutto’s blijft op de plank, aantal grutto’s blijft dalen’, NOS, 15 april 2023, https://nos.nl/artikel/2471464-geld-voor-reddingsplan-grutto-blijft-op-de-plank-aantal-grutto-s-blijft-dalen

(4) ‘Nationale Bloem Verkiezing: kies je favoriet!’, Vroege Vogels, 14 mei 2023, https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/start-van-de-nationale-bloem-verkiezing?theme=natuur

Peter Storm