Sterfhuisminister Kuipers

woensdag 7 september 2022

Het kabinet ontwikkelt plannen om de zorg in Nederland nog veel verder uit te kleden. Dat blijkt uit berichtgeving over een gedrocht3lijk plan dan i conceptvorm naar buiten is gekomen: het Integraal Zorg Akkoord oftewel IZA. Ik loop eens wat zinnen langs uit de een artikel van de NOS hierover.(1) Het wordt geen aangenaam leesvoer.

Minister Kuipers van Zorg (???) is van plan allerlei zaken uit het basispakket te leveren, uit de behandelingen die zorgverzekeraars standaard vergoeden dus. ‘Het gaat om zorg die wetenschappelijk aantoonbaar niet aan de kwaliteitseisen voldoet of ondoelmatig is’. Dat is een schokkende mededeling. Het impliceert namelijk dat er momenteel een heleboel feitelijk overbodige of zelfs contraproductieve zorg wordt geleverd, want ‘ ondoelmatig’ of kwalitatief onvoldoende. Het zal je maar gezegd worden, als beroepsgroep in de zorg. Natuurlijk moet je het over specifieke zorg en de kwaliteit ervan kunnen hebben. Maar niet als de sector onder schot gehouden wordt met motieven die voortvloeien uit bezuinigingslogica. Je kunt er donder op zeggen dat er een boel zorg op de tocht komt te staan die wel doelmatig is, wel wetenschappelijk onderbouwd, maar gewoon te duur volgens CEO Kuipers van de B.V. Zorgeloos.

We gaan verder. ‘Het schrappen van de “onbewezen” zorg is onderdeel van en bredere strategie om de instroom van patiënten te beperken, nu en in de toekomst’. Nobel streven op het eerste gezicht. Maar je kunt de instroom ook beperken door betere zorg, en vooral door preventie. Zo zou het honderdduizenden wegens Long COVID langdurig zieke mensen gescheeld hebben als er tenminste een mondkapjesadvies en bijbehorende voorlichting van kracht was geweest, ook het afgelopen jaar, ook nu nog. Maar nee. Laat mensen maar ziek worden, dan kunnen we later weer klagen over overbelasting in de zorg die ‘versobering’ rechtvaardigt. Toch, mijnheer Kuipers de Hardvochtige?

‘Er is immers niet genoeg personeel om de verwachte explosie aan zorgvraag adequaat aan te pakken.’ Zorg dan dat die vraag niet explodeert waar dat helemaal niet nodig is! Zet in op preventie van ziektes die zich door de lucht verspreiden, om te beginnen natuurlijk COVID 19! Mondkapjes, ventilatie, thuisblijven bij besmetting op basis van doorbetaald verlof en dergelijke. Daar hoef je de zorg niet mee op kosten te jagen, en het scheelt heel veel zieke mensen. Wedden dat, als zoiets serieus wordt genomen, ook griepepidemieën vel minder huishouden en het verzuim wegens verkoudheid afneemt? Gewoon, door mondkapjes te normaliseren. En natuurlijk: los het personeelstekort op, bijvoorbeeld door eens goede arbeidsvoorwaarden te realiseren, zodat zorgverleners niet in groten getale overwerkt thuis zitten of vluchten naar andere beroepen! Maar nee. Laat mensen maar besmet raken, laat zorgwerkers maar in burn-out belanden, zodat we aan de zorgcrisis weer een mooi smoes om te bezuinigen kunnen ontlenen. Toch, mijnheer Kuipers the Killer?

‘Het kabinet wil niet dat in de toekomst nog meer mensen in de zorg gaan werken dan nu het geval is.’ Waarom niet?! Ziet het kabinet mensen liever in commerciële dienstverlening aan de slag, in de advertentie- en marketingsector, als consultants in de weetikwatologie misschien?? Er wordt, niet alleen door het kabinet trouwens, gedaan, alsof en groot aandeel van de beroepsbevolking in de zorg iets heel ergs is, in plaats van het te zien als teken van een maatschappij die zorg voor mensen op waarde weet te schatten. Hebben we dan liever een vergelijkbaar aandeel van de bevolking in het leger, de politie, de intensieve veehouderij of andere toxische beroepsgroepen? En nog een keer: als je niet wil dat er vel mensen zorgverlener worden, zorg dan dat er daadwerkelijk minder zorg te verlenen valt door mensen daadwerkelijk tegen zeer vermijdbare ziektes als corona te helpen beschermen!

Het kabinet wil dus ‘de vraag naar zorg afremmen’, maar overduidelijk zonder ziektes te voorkomen. Hoe dan? ‘Wel is duidelijk dat de digitalisering van de zorg verlichting moet brengen. Als fysiek contact tussen zorgverlener en patiënt niet noodzakelijk is gebeurt dat niet meer.’ Dezelfde kwaadaardige suggestie als bij die ‘ondoelmatig’ geachte zorg. Kennelijk zijn opstellers van dit ISA van mening dat er nu een heleboel fysiek contact tussen bijvoorbeeld huisarts en patiënt is dat best online kan. Heeft Kuipers enig idee hoe moeilijk het nu al kan zijn om je huisarts te overreden toch echt langs te komen, omdat je 40 graden koorts hebt en je geen raad meer wet? Ja, Kuipers heeft enig idee daarvan, ga daar maar van uit. Hij wil mensen dus moedwillig van wel degelijk noodzakelijk fysiek contact met zorgverleners beroven. Niet-noodzakelijk fysiek contact is er immers amper, dat is allang wegbezuinigd.

En hoe stel je je digitaal contact tussen patiënt en zorgverlener trouwens voor met mensen die de zoom niet aan de praat krijgen, ook niet zonder 40 graden koorts? Digitaal contact is voor maar al te veel mensen ziekmakend op zichzelf. En dan word je er door doodgraver Kuipers ook nog eens toe gedwongen omdat een bureaucraat heeft verzonnen dat fysiek contact niet noodzakelijk – lees: te duur – is?

Zo gaat het artikel verder, het gaat van kwaad tot erger, met verwachtingen dat ‘uitmuntende zorg voor één persoon’ plaats moet maken voor ‘redelijk goede zorg voor twee personen’, want er is niet genoeg personeel voor goede zorg en niet genoeg geld bovendien. Alsof de zorg nu standaard al zo ‘uitmuntend’ is. Het gaat in deze verwachtingen vooral om ouderenzorg. Die kunnen toch niet meer werken, die mag je dus best een beetje verwaarlozen, nietwaar sterfhuisminister Kuipers, ? En dan krijg je dus dit: ‘Dus discussies of mensen die niet incontinent zijn maar vanwege personeelskrapte wel noodgedwongen een 24-uursluier moeten dragen, kunnen weer terugkomen’, aldus gezondheidseconoom Xander Koolman. In dit land is een luierverplichting voor verder aan hun lot overgelaten ouderen inmiddels dichterbij dan een doodsimpel mondkapjesadvies voor iedereen, met bijbehorende vrije beschikbaarheid van die uiterst nuttige beschermingsmiddelen. Je gelooft het niet. Mag ik hopen.

In ander nieuws: de volgende corona-golf is onderweg. Afgelopen weken is de daling van heet aantal wekelijkse besmettingen omgezet in een lichte stijging.(2) Tussen de gevonden virusvarianten zit inmiddels een nieuwe, Centaurus, oftewel BA.2.75 Die is misschien niet ziekmakender, maar waarschijnlijk wel nog beter in staat het immuunsysteem te omzeilen. Het ding werd eerder in de zomer elke week een keertje aangetroffen. Maar afgelopen week was dat al geklommen tot veertien keer. Natuurlijk wet het RIVM niet of die toename door gaat zetten. Ga er echter maar wel van uit. Die nieuwe golf staat op uitbreken, minstens.

En Kuipers gaat ons niet beschermen, die is veel te druk met het bedenken van methoden om de zorg nog wat verder uit te kleden. We doen er dus goed aan om elkaar en onszelf van bescherming te voorzien. In OV en op school, in winkel en op kantoor: mondkapje op!

Noten:

Sander Zurhake, ‘Kabinet wil “onbewezen” zorg uit basispakket halen, versobering op komst’, NOS, 7 september 2022, https://nos.nl/artikel/2443673-kabinet-wil-onbewezen-zorg-uit-basispakket-schrappen-versobering-op-komst

2 ‘Aantal nieuwe corona-gevallen daalt niet meer’, Skipr, 6 september 2022, https://www.skipr.nl/nieuws/aantal-nieuwe-coronagevallen-daalt-niet-meer/

Peter Storm