Over de doden helemaal niets

zondag 19 december 2021

Het Gezag van Nederland doet weer wat ijveriger alsof het een pandemie aan het bestrijden is: we hebben weer een hutspot van maatregelen die ‘lockdown’ heet. Geen ‘intelligente’ deze keer. Die nationalistische pretentie – alsof lockdowns elders niet intelligent zijn maar de Nederlandse wel – blijft ons deze keer bespaard. Nee, deze keer hebben we een ‘algehele lockdown’ volgens Nu.nl.(1) Nou ja, dat algehele is betrekkelijk. De boel is niet half zo dicht als de overheidsretoriek suggereert. Echt, omicron komt er wel doorheen. En dan?

Schiphol heeft natuurlijk vrijstelling van de lockdown.(2) Het geld moet immers rollen via toerisme, zakenreizen want Nederland hanteert al eeuwenlang een grensoverschrijdend en mensenverslindend verdienmodel. Mensen kunnen op Schiphol niet alleen in vliegtuigen stappen maar ook lekker gaan eten, drinken en inkopen doen als ze ingecheckt zijn. Nu maar hopen dat de incheckbalie die omicron-variant tegenhoudt.

O ja, de scholen gaan eindelijk dicht! Maar niet helemaal hoor. Welnee. ‘Schoolexamens voor (voor)examenleerlingen moeten doorgaan; daarnaast mogen scholen het onderwijs aan examenleerlingen voortzetten’, zo lezen we op de website van het Gezag van Nederland.(3) Testen op virus is moeilijk, je wordt van heinde naar verre gestuurd en moet maar hopen of het dan dezelfde dag lukt. Maar testen op vaardigheden en kennis, dat duldt geen enkel uitstel, ook als jonge mensen erdoor onvrijwillig tot vehikel van virusverspreiding worden gemaakt in wat langzamerhand in de buurt komt van biologische oorlogsvoering tegen de bevolking. Het is allemaal een kwestie van prioriteiten, en in de prioriteitenlijst van het gezag in Nederland staat menselijk welzijn vrijwel onderaan. Net iets boven het welzijn van de meeste andere dieren, maar daar heb je het wel mee gehad. Die prioriteit – mensen tellen niet, economie en bestuurbaarheid is alles wat telt – zien we in deze coronatijden dag na dag.

Hoe on-, nee anti-menselijk het beleid is, blijkt persconferentie na Ruttiaanse persconferentie, steeds opnieuw. Die propagandashows gaan over de zorg die onder druk staat, ziekenhuizen die vollopen, IC’s die uitpuilen. Die presentaties gaan over mensen die niet meer uit kunnen gaan, kinderen die niet meer naar school kunnen, ouders die dan weer moeten stressen, noem maar op. Reëel menselijk leed! Maar waar zijn de rechtstreekse slachtoffers van de pandemie? Waar zijn in de persconferenties de mensen die besmet zijn geraakt, de mensen die ziek zijn geworden, de mensen die in het ziekenhuis terechtkomen, op de IC komen te liggen, en dan…? Waar zijn de mensen die het niet overleven, dag na dag, week na week, maand na maand, nu al bijna twee jaar? Over de doden niets dan goeds, zo luidt een spreekwoord. Over de doden helemaal niets, varieert Rutte daar op. Welke persconferentie begon met condoleances aan nabestaanden, beterschapswensen aan alle zieken, sterktewensen aan alle verzorgers, professioneel maar juist ook mantelzorgers, bezorgde familieleden en noem maar op? Niet die van gisteren. 18 december toen de inmiddels doorgevoerde lockdown werd toegelicht. Niet die van vorige week. Niet die van…

Ja, het gaat steeds heel zorgzaam om ‘de zorg’, maar dan als ‘iets’ dat het ‘moet houden”, een soort van versterkte dijkbewaking. Het gaat om mensen met ziekteverzuim zodat die de dijken kunnen versterken. Verplegenden en artsen als een soort van zandzakken die we moeten blijven aanslepen. Het gaat om mensen als middelen voor het laten draaien van een maatschappij met de volgende kerndoelen: werken voor de baas, geld uitgeven in horeca en winkelbedrijf, leren om straks productief te kunnen werken, reizen om van huis naar werk en school te komen, en stemmen om aan deze hele set-up een stempel van goedkeuring te geven en daarbinnen een smaakje te kunnen kiezen. Nooit gaat het om mensen als doel op zich, als levende wezens die willen leven zich willen ontplooien en – om maar eens wat te noemen – liever niet aan een ellendige en geheel onnodige pandemie willen bezwijken. Mensen als mensen bestaan gewoon niet voor Rutte, De Jonge en Van Dissel.

Die anti-menselijke houding zie je ook in reguliere berichtgeving over de pandemie. Tel het aantal reportages over overlijdens, begrafenissen ernstige ziekteverhalen van mensen met corona. Vergelijk dat met het aantal reportages over cafés die niet open kunnen, jammerende sportscholen, klagende musea en kermende winkeliers. De hele misselijk makende middenstand, zoals dat in Provo-termen in 1965 heette, krijgt dag in dag uit een megafoon in handen, genaamd RTL, NOS en noem ze allemaal maar op.

En check bijvoorbeeld eens het bericht van Nu.nl waar de term ‘algehele lockdown’ in voorkomt.(4) Dat licht de noodzaak van de maatregelen toe aan de hand van de zorgbelasting die dreigt als er enorme aantallen mensen met omicron besmet gaan worden. Vollopende IC’s te over . Maar nergens in dat stuk lees je: als er niets wordt gedaan, dan gaan er nu tientallen, binnenkort honderden mensen op akelige wijze dood. Per dag.(5)Misschien wel je oma. Misschien wel je collega, je partner, je beste vriendin of vriend, misschien wel jij. Dreigende sterfte op grote schaal is kennelijk geen erg prominent punt van afweging de besluitvorming en al evenmin van de toelichting ervan. Sterven mag nog steeds, zolang de zorg het maar houdt.

Waar zijn de doden, de zieken, kort en zeer langdurig zieken, en al die mensen in beklemmende angst om zelf besmet te raken en ziek te worden?! Ze bestaan niet. We bestaan niet. Voor hun niet. Wel voor elkaar. Tegenover degenen die ons aan dit virus blootstellen. Daar volgt iets uit. Maar dat is voor een andere keer.

Noten

1 ‘RIVM voorzag gitzwart scenario: zonder lockdown snel duizenden ic-opnames’, Nu.nl, 19 december 2021, https://www.nu.nl/coronavirus/6174049/rivm-voorzag-gitzwart-scenario-zonder-lockdown-snel-duizenden-ic-opnames.html

2 ‘Verontwaardiging over openblijven Schiphol ondanks harde lockdown: “ook dicht ermee!” ‘, Hart van Nederland, 19 december 2021, https://www.hartvannederland.nl/coronavirus/verontwaardiging-openblijven-schiphol-lockdown

3 ‘Coronavirus en voortgezet (speciaal) onderwijs’ op Rijksoverheid, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/voortgezet-onderwijs Gecheckt op 19 december 2021; dit soort pagina’s worden zo ongeveer per persconferentie bijgewerkt naar gelang De Maatregelen.

4 ‘RIVM voorzag gitzwart scenario: zonder lockdown snel duizenden ic-opnames’, Nu.nl, 19 december 2021, https://www.nu.nl/coronavirus/6174049/rivm-voorzag-gitzwart-scenario-zonder-lockdown-snel-duizenden-ic-opnames.html

5 Zie een onderbouwde, aangrijpend geschreven analyse van de acute dreiging Grutjes, ‘En toen was er eindelijk paniek’, op Grutjes.nl, 18 december 2021, https://www.grutjes.nl/2021/12/en-toen-was-er-eindelijk-paniek/

Peter Storm