Egel on tour? Van alles van plan…

zondag 21 juli 2024

Het wordt weer eens tijd om op pad te gaan met mijn gitaar, een lading liedjes en bijbehorende vertellingen paraat. Optredens, en vooral optredens-plus, muziekpresentaties, lezingen-met-liedjes, hoe je het ook wil noemen. Hiervoor heb ik een aantal projecten en thema’s in gedachten, in voorbereiding en deels al startklaar. Ook wil ik weer lezingen, praatjes, gaan doen, maar daarover een andere keer meer. Voor nu: muziek! Daar gaat-ie…

Naast ‘gewone ‘optredens wil ik presentaties met liedjes gaan doen. Rond een historische episode of periode in een land of regio waar we uit muziek en verhalen inspiratie kunnen ontlenen, of aan een strijdthema dat onderwerp is van liedjes. Dat is wat ik wil gaan doen.

Dit worden dus vooral optredens en vertellingen ineengevlochten: ik speel songs, licht de context van de liedjes toe en plaats ze in een verhaal van onderdrukking en verzet. Lezingen met muziek, optredens met verhalen, net hoe je het wilt noemen.Het idee is: uitdrukking te geven aan culturen van verzet. Het idee is natuurlijk ook: samen iets moois doen en beleven. Educatie en entertainment gecombineerd.

Geen zorgen, lieve fans van Your Local Pirates: dat gaat intussen gewoon door. De solo-projecten die ik van plan bent en hieronder uiteenzet, doe ik er naast, er na, of tussendoor. Net zoals het uitkomt.

Vijf van zulke optredens-annex-vertellingen zijn er inmiddels in de maak. Daarnaast is er Optie Zes: gewoon een Egel-optreden. Nou ja, ‘gewoon’… Hieronder lees je de opties. Titels, omschrijvingen en exacte afbakening van de presentaties-thema’s kunnen veranderen, op basis van ervaring, feedback en nieuwer inzicht, eventueel ook in overleg.

1. There’s a Riot Going On: strijd en verzet in de zogenaamde Verenigde Staten in de lange jaren zestig

Hier komt via muziek en verhaal eerst de beklemmende maatschappij van de VS in de jaren 1950 langs, waarna de strijd tegen racisme en het protest tegen de Vietnam-oorlog zal klinken, en het om zich heen grijpende non-conformisme van nieuwe generaties dat de jaren 1960 typeerde. Het waren jaren waarin heel even alles op zijn kop stond, jaren waar we ook vandaag de dag op teruggrijpen terwijl we vooruit kijken naar meer…

Songs zijn Engelstalig, de vertelling in principe Nederlandstalig maar kan op verzoek ook in het Engels.

Duur: vijf kwartier. Kan eventueel teruggebracht tot een uur, of uitlopen tot anderhalf uur. Of meer, maar daar kunnen goede afspraken wellicht uitkomst bieden…

Eerdere versies van deze presentatie heb ik al eens gedaan, een keer op 2.Dh5 in Den Haag, een keer op de Pinkster Landdagen in Appelscha, een keer op de Anarchistische Boekenbeurs Gent.

2. Radical Traditions in a Divided Kingdom: muziek van onderop in en om wat nu Groot-Brittannië heet, 1381 – 2000

Hier vertel ik via muziek allerlei geschiedenissen van saboteurs, deserteurs, stakers, en opstandelingen, tegen de achtergrond van een een heerschappij die wel heel nadrukkelijk om opstandigheid vroeg ook. Een middeleeuwse boerenopstand, een zeventiende eeuwse kraakactie, een golf van doelgericht vandalisme in de negentiende eeuw: het komt allemaal aan bod. En meer.

Songs zijn Engelstalig, de vertelling in principe Nederlandstalig maar kan op verzoek ook in het Engels.

Duur: vijf kwartier. Kan eventueel met enige moeite teruggebracht tot een uur. Of met groot gemak uitlopen tot anderhalf uur…

Een oerversie van deze presentatie heb ik gedaan op 2.Dh5 in Amsterdam in 2022.

3. Working Class Fighters, Ruling Class Villains: zingende klassenstrijders in de VS, 1900 – 1920 (evt. 1940).

Hier draait het vooral om die zingende arbeidersbond, de Industrial Workers of the World (IWW), een expliciet antikapitalistische arbeidersbond in de VS die in de jaren 1900 tot 1918 tegen de verdrukking in staking na ruige staking op touw zetten. Bekende personen uit de arbeidersbeweging komen voor het voetlicht, vooral IWW-songschrijver Joe Hill. Laat de tijd en de stemming het toe, dan kunnen we de grote sit-in stakingen van de jaren 1930 en de dubbelzinnige opkomst van de moderne vakbonden ook meenemen. Ook daar werd flink en opruiiend gezongen.

Songs zijn Engelstalig, de vertelling in principe Nederlandstalig maar kan op verzoek ook in het Engels.

Duur: vijf kwartier. Kan eventueel teruggebracht tot een uur, of uitlopen tot anderhalf uur.

Deze presentatie is nieuw, maar grijpt deels terug op wat ik bij diverse gelegenheden eerder heb gedaan.

4. Zingen tegen fascisme en staatsterreur: antifascistische muziek, liedjes tegen repressie door de jaren heen

Hier grijp ik terug op muziek waarmee mensen uiting gaven en geven aan een onbreekbare verzetsgeest: tegen de dictaturen van Hitler, Franco, Mussolini, en tegen pogingen elders om soortgelijk schrikbewind te vestigen. Ook de afkeer van oorlog, militarisme en onze eeuwige vrienden van de politie krijgt een muzikale plek in deze presentatie.

Songs in diverse talen, onder meer Spaans en Engels, wellicht Frans, Italiaans, heel misschien zelfs Nederlands en wat nog meer… Vertelling Nederlandstalig, maar kan op verzoek eventueel ook Engelstalig.

Duur: vijf kwartier. Kan eventueel teruggebracht tot een uur, of uitlopen tot anderhalf uur.

Deze presentatie is nieuw, wat uiteraard niet voor de liedjes geldt.

5. Viva la Revolucion! Muziek in opstand

Een verzameling liedjes neemt ons mee naar de barricades, naar episodes als de Parijse Commune, de Portugese Revolutie, de strijd tegen despotisme en dictatuur vroeger en nu. We krijgen te horen over Diggers en Ranters en stakers en muiters en meer. Hoe dat precies uitpakt zal per keer sterk uiteenlopen, afhankelijk van de stemming en wat ik nu weer voor liedjes heb opgeduikeld en afgestoft…

Songs ook hier in diverse talen, Spaans, Duits en Engels in ieder geval, en verder wellicht van Jiddish tot Portugees. Vertelling Nederlandstalig, maar kan op verzoek eventueel ook Engelstalig.

Duur: een uur. Kan eventueel nog iets korter, drie kwartier, of uitgebreid richting anderhalf uur.

Ook deze presentatie is nieuw. De liedjes natuurlijk niet. Of toch?

6. Egel met gitaar: allerlei liedjes bijeen gegraaid

Naast de thematische/historische presentaties, optredens-annex-vertellingen, kan ik ook nog optredens doen zonder thema: ‘gewoon’ een selectie liedjes die ik mooi vind. Dat kan van alles zijn, van jaren ‘70 punk tot en met radicale folk met middeleeuwse wortels, van jaren ‘60 rock tot en met old style of juist modern-alternatieve country. Elk optreden is anders, er is geen vaste selectie, het hangt van zowel gelegenheid als eigen stemming af.

De lengte is gewoon af te spreken, tussen 20 minuten tot en uur of twee is er veel mogelijk.

Dit doe ik al jaren; de opzet is niet nieuw, maar het verandert wel voortdurend. De laatste keer tot nu toe was op KRAB Veere, 21 juni 2024.

Voor alle opties geldt het volgende:

De songs die ik doe zijn deels liederen uit de situaties en gebeurtenissen zelf waarover ik zing en vertel, deels latere liedjes die eerdere gebeurtenissen bezingen. Het betreft meestal materiaal van anderen, doorgaans geen door mij zelf geschreven songs, al sluit ik niets echt uit, en al kan dat met name in optie 6 gaandeweg anders worden. Mijn motto hier is: beter goed gejat dan slecht verzonnen. Al is het zingen van bestaande liedjes natuurlijk geen diefstal maar eerbetoon, en ook muziek hoort tot the commons. Ik neem verantwoordelijkheid voor de uitvoering, en voor de vertelling waarin ik ze invlecht.

Hoe het klinkt als ik zing en muziek maak? Je krijgt een indruk als je eens rond gaat neuzen op mijn YouTube-kanaal. Ik zing en speel akoestisch, stem en gitaar dus, al zijn qua instrumenten verrassingen niet helemaal uitgesloten. Versterking is in het soort plekken waar ik dit soort presentaties doe, doorgaans niet nodig en doet al gauw afbreuk aan de nabijheid tussen performer en publiek. Maar ja, als mensen me in plaatsen gaan uitnodigen waar aan versterking niet te ontkomen is, ga ik niet bij voorbaat nee zeggen.

De presentaties zijn geschikt voor events zoals 2.Dh5, Pinkster Landdagen, Anarcho Bookfairs en allerlei Gatherings en Camps… Maar ik zoek nadrukkelijk ook kleinschalige gelegenheden om ze los van zulke grotere samenkomsten uit te voeren. Een klein zaaltje, een kraakcafé, autonome vrijplaats of infocentrum, maar ook een ruime huiskamer of ergens in een park of plantsoen: het kan wat mij betreft allemaal. Presentaties zoals ik die van plan ben, bieden ook goede gelegenheden om mensen bij elkaar te brengen die misschien wel meer willen doen dan naar wat liedjes en praatjes luisteren. Juist in plaatsen waar qua linksradicale/anarcho-scene weinig is of gebeurt, doe ik zoiets graag.

Voor de presentaties/optredens zelf wil ik geen geld. Ik vraag wel om reiskosten, of om de gelegenheid de pet daarvoor rond te laten gaan. Vraag je me voor zo’n presentatie, dan ben ik ook wel blij met een maaltijd. En als het wat verder weg van mijn woonplaats Tilburg is, dan is een slaapplek ook wel handig. Dat kan veel laatste-trein stress schelen.

Maak je over dat reisgeld trouwens vooral niet druk als je me wilt vragen. Ik maak van dit soort tournees ook een beetje vakantie voor mezelf, er mag dus best mijn eigen geld in ook. Maar naarmate ik beter uit de kosten kom, kan ik naar meer plaatsen. Ook als ik dat niet met eigen dagbestedingen combineer. Vandaar dat ik op iets van donaties voor die kosten wel echt prijs stel. Bij een eventueel benefiet ligt het natuurlijk weer anders. Hoe dan ook, we komen er vast wel uit.

Ten slotte:

Een presentatie of optreden afspreken gaat wat mij betreft bij voorkeur via e-mail. Het adres: ravotrinfo@protonmail.com Ook als je eerst meer informatie wilt of zo: gewoon proberen. Andere contactopties kunnen ook, die vind je via de Contact-pagina op deze website.

Mijn video-kanaal – om een indrukt e krijgen van hoe het klinkt als ik liedjes doe – vind je hier: https://www.youtube.com/@peterstorm9421

Interesse? Ik hoor graag van je!

Peter Storm