Anarchisten, wat zijn dat eigenlijk?

donderdag 9 mei 2024

Wat zijn dat eigenlijk, anarchisten? Ik leg het graag even uit, het is niet heel ingewikkeld. Korpschef Frank Pauw en de RTL (1), lezen jullie ook even mee?

Anarchisten zijn mensen die vinden dat we als mensen zelf over onze levens mogen beschikken, dat geen gezag van hogerhand dat recht heeft.

Anarchisten zijn mensen die denken dat we samen iets van onze levens en van de samenleving kunnen maken. Anarchisten zijn mensen die vinden dat we dat niet aan bestuurders, politici, directeuren, CEOs generaals en al dat soort hotemetoten kunnen overlaten.

Anarchisten zijn mensen die samen iets beters willen maken. Als gelijken. Door vrijwillige samenwerking. Niet door het uitdelen en opvolgen van orders. Zelf doen, samen doen. Dat is de crux.

De wereld die anarchisten willen staat lijn recht tegenover de wereld die ze met dwang en geweld aan ons opleggen. Voor die vrije en solidaire wereld zetten anarchisten zich in, op 100 verschillende manieren. Voor een wereld van iedereen en voor iedereen. Doe je ook mee?

Meer weten? Ik heb er ooit een klein boekje over gemaakt. Dat is online te lezen, er is een Nederlandstalige en een Engelstalige versie.(2) Tot zover de reclameboodschappen.

Er is natuurlijk veel meer over te lezen. Misschien dat ik daar binnenkort ook eens wat meer over schrijf. Je kunt anarchisten ook gewoon ontmoeten trouwens! Ze houden bijeenkomsten, soms gaan ze gewoon picknicken in een park. En ja, je ziet ze ook op acties, want daar horen mensen die zelf en samen iets willen doen voor een betere wereld natuurlijk thuis. Hou ze in de gaten en wees welkom. šŸ™‚

Noten:

(1) ‘Politie over pro-Palestijns protest: ‘gekaapt door anarchisten”‘, RTLNieuws, 9 mei 2024, https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5449543/politie-pro-palestijnse-demonstratie-uva-professioneel-aangepakt

(2) Peter Storm: ‘ het anarchisme: ideeen, concepten, praktijken’ (mei 2021), https://peterstormt.nl/ravotr-uitgaven/het-anarchisme-ideeen-concepten-praktijken/ ; Peter Storm, Anarchism: Basic concepts and ideas’, (oktober 2018), https://peterstormt.nl/ravotr-uitgaven/anarchism-basic-concepts-and-ideas/

Peter Storm