Op naar 013!

donderdag 25 januari 2024

Op naar 013! Demonstreren! Meedoen met de actie die mensen van de Vrije Bond Tilburg op touw hebben gezet om te protesteren tegen een optreden van de deathcore band Slaughter To Prevail. Waarom?

De zanger van die band, Alex Shikolai, heeft een spoor van nazi-betrokkenheid en van queer- en transhatelijke uitingen achter zich.(1) In 2015 heeft de band al een tournee onderbroken wegens de heisa die daarover ontstond. En nu probeert de band het dus opnieuw. Nee dus, dat accepteren we niet. Vandaar dus deze demonstratie.

Voor de actie georganiseerd werd, waren mensen al aan het mailen en open brieven aan het sturen (2) naar de locatie, 013 Poppodium Tilburg. Er kwam zowaar reactie van 013: het poppodium maakte duidelijk dat ze het optreden niet gaan cancelen. Men had nagevraagd bij andere podia, en daar zou uit blijken dat bij Slaughter To Prevail-concerten geen extreem-rechts publiek kwam opdagen, en dat er van extreem-rechtse uitingen door de band tijdens optredens geen sprake zou zijn. Alleen wegens opvattingen uit het verleden wil men het optreden niet afblazen.

013 wees er ook nog op hoe belangrijk ze inclusiviteit en toegankelijkheid vinden: kijk naar onze genderneutrale toiletten, we dragen bij aan 013, en sommige van de mensen die bij ons werken zijn zelf queer. Alsof dat garanties zijn voor een juist besluit over zo’n optreden. En alsof het enorme verdiensten zijn, en geen zaken die inmiddels toch tamelijk vanzelf zouden mogen spreken.

Je merkt het al, ik ben niet tevreden met het besluit van 013, niet overtuigd door het antwoord. Herkennen personeelsleden alle relevante fascistische hondenfluitjes in allerhande symboliek in merch en op buttons en wat er op kleding is getekend of genaaid? En er is geen extreem-rechts publiek gezien? Alsof je dat altijd kunt zien aan onbedwingbaar ophoogrijzende rechterarmen en hakenkruisen.

Maar er is meer. Ik kreeg ook een interview met de zanger onder ogen op de website van het muziekblad Revolver,(3) waarin die een en al vriendelijkheid en welwillendheid probeert uit te stralen. De interviewer maakt het hem ook niet extreem lastig.

Ja, zo laat Shikolai merken, ik verkeerde in nazi-kringen, ik ben ook een mens en maak fouten en vergissingen. ‘Ik was geen nazi en deelde niet hun politieke opvattingen’, zegt hij over zijn fasco-vriendenkring van toen. Maar hij vertelt ook dat hij zijn rechtse vrienden leuk en cool vond, in tegenstelling tot antifascisten waarmee hij ook contact had gehad. Dan heb je dus wel degelijk een keus gemaakt. Hij stond dicht genoeg bij nazi-opvattingen om een bijbehorend tattoo op zijn lichaam te plaatsen. Dat is nu weer bedekt. Terwijl Shikolai deze episode belicht, duikt er een bezorgde manager op in het gesprek: voorzichtig aan, geen controverse! Dat vind ik al tekenend, ik proef daar een angst voor een PR-ramp als Shikolai iets uit de (extreem-)rechtermondhoek zou flappen.

En waar je nog van een halfslachtige ontkenning van extreem-rechtse sympathieën kunt spreken in dit interview, zie ik zoiets nog minder waar het om zijn queer- en transvijandige taal gaat. Dat die ‘tegenwind’ kreeg, noemt zelfs de interviewer ‘begrijpelijk’, en zijn ‘weerleggingen’ waren ‘vaak meer de confrontatie zoekend dan verzoenend’. Het spoor op Instagram heeft de zanger intussen verwijderd. En dan moeten wij denken dat het wel meevalt?


Het oogt allemaal niet heel overtuigend, het is een combinatie van ‘ik betreur de ontstane ophef’ en ‘ik ben verkeerd begrepen’ en ‘ik ben ook maar een mens’. Het ontbreekt er maar aan dat hij er allemaal geen actieve herinneringen aan heeft. Het is nergens: ik vind zulke opvattingen verfoeilijk, het spijt me oprecht dat ik me daar mee heb ingelaten.

Tekenend tenslotte is het handhaven van de bandnaam zelf. Als je in 2015 je toer hebt afgebroken om soortgelijke redenen als de huidige ophef, en je wil in 2024 met een schone lei een frisse start maken… dan verander je toch op zijn allerminst je groepsnaam? Nu heeft het er veel van weg dat de destijds opgedane beruchtheid doodleuk wordt gebruikt als publiciteit voor de toer van nu. Zo van: Slaughter To Prevail, weet je wel, die foute band van destijds, is er weer! Komt allen! En dan moeten wij geloven dat hij radicaal met zijn foute verleden heeft gebroken?

Ik zou nog best willen geloven dat Shikolai geen diep overtuigde keiharde nazi is. Ik wil ook best geloven dat zijn optredens niet voornamelijk bedoeld zijn als recruteer-sessies voor de nazi-scene. Maar ik vertrouw dit gewoon niet. Hij laat zich feitelijk het imago van een beetje fasco, een beetje fout, eigenlijk gewoon aanleunen. Hij vindt dat imago publicitair kennelijk niet zo erg. En fascisten hullen hun vergif wel vaker in lagen van ironie, van gespeelde verbazing, van ik-meen-dat-allemaal-niet-zo. Dat zoiets foute mensen aantrekt, dat bij zulke gelegenheden queer-en transmensen wel degelijk voor veiligheid te vrezen hebben, en niet van een onbekommerde uitgaansavond verzekerd zijn waar zo’n band optreedt, lijkt me meer dan aannemelijk.

Ik blijf dan ook zeggen: Let This Slaughter Not Prevail! En de demonstratie gaat gewoon door: Morgen, vrijdag 26 januari, zien demonstranten elkaar om 15.30 bij het station. En dan: op naar 013 om ze te laten weten wat we er van vinden.

Noten:

(1) United Kids, ‘8SLaughter To Prevail – Nero-nazi, homophobic, transphobic band, canceled in Europe in 2015, Tours Europe Again’, Telegra.ph, 10 januaro 2024, https://telegra.ph/SLAUGHTER-TO-PREVAIL—NEO-NAZI-HOMOPHOBIC–TRANSPHOBIC-BAND-CANCELED-IN-EUROPE-IN-2015-TOURS-EUROPE-AGAIN-01-10

(2) Peter Storm, ‘Let This Slaughter Not Prevail! Open Brief aan 013’, 15 januari 2024, https://peterstormt.nl/2024/01/15/let-this-slaughter-not-prevail-open-brief-aan-013/ ; Joke Kaviaar, ‘Open brief aan 013: Geef geen ruimte aan fascisme, cancel Slaughter To Prevail’, 17 januari 2024, https://jokekaviaar.nl/2024/01/17/open-brief-aan-013-geef-geen-ruimte-aan-fascisme-cancel-slaughter-to-prevail/

(3) Eli Enis, ‘Who is Alex Terrible? The complicated story of Slaughter To prevail’s Lightning-dod frontman’, Revolver, 11 januari 2024, https://www.revolvermag.com/music/who-alex-terrible-complicated-story-slaughter-prevails-lightning-rod-frontman

Peter Storm