March for Israel: macabere manifestatie

donderdag 16 november 2023

Een grote demonstratie was het, afgelopen dinsdag 14 november 2023, in Washington, de hoofdstad van de VS. Een grote demonstratie ter ondersteuning van Israël, meer in het bijzonder van de genocide die Israël momenteel tegen Palestijnen in de Gazastrook aan het plegen is. De NOS schrijft er over. Maar om te zien hoe giftig en kwaadaardig deze macabere manifestatie feitelijk was, dienen we ons tot andere bronnen te wenden.

De NOS beschrijft de demonstratie (1) als ‘een van de grootste samenkomsten in het land om Israel te steunen sinds de aanval van Hamas op 7 oktober’, en spreekt van ‘tienduizenden demonstranten’. Het noemt ‘verschillende Joodse organisaties’ als organisatoren. Het artikel citeert diverse deelnemers aan de mars en geeft uit hun monden de bezorgdheid voor de door Hamas ontvoerde mensen weer, evenals bereidheid om in Israël te helpen, desnoods met de wapens in de hand. Ook noemt de NOS de deelname van een afgevaardigde en een actrice, plus de Israëlische president die via een videoverbinding het woord voerde. Maar de NOS vertelde vooral ook een heleboel bniet.

De NOS maakte bijvoorbeeld geen melding van de deelname van Chuck Schumer, aanvoerder van de Democraten in de Senaat, van Hakeem Jefferies, aanvoerder van die club in het Huis van Afgevaardigden, van Republikein Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Die stonden zij aan zij op het podium.(2)

De NOS maakte ook geen melding van een typerend incident op de manifestatie. Van Jones, politiek commentator, noemde zichzelf vanaf het podium een ‘peace guy’, en zei: ‘geen raketten meer vanuit Gaza, geen bommen meer die neervallen op de mensen van Gaza’. Dat beviel veel demonstranten helemaal niet, dat vredesgedoe, en die begonnen hem uit te jouwen. ‘Geen ceasefire!’ weerklonk het uit veel kelen. Dat lezen we bij Aljazeera.(3)

Op foto’s bij het artikel zien we ook leuzen, waaronder: ‘From the River to the Sea – Israel is what you always see!’ Zo’n soort leus ter ondersteuning van de Israelische koloniale pretenties is natuurlijk geen enkel probleem. Het wordt natuurlijk wat anders als mensen ‘From the River to the Sea’ ter ondersteuning van de Palestijnse vrijheid beginnen te roepen.

De koloniale, genocidale sfeer zat er duidelijk goed in. Geen ceasefire betekent immers: doorgaan met het bombarderen – van woonblokken, vluchtelingenkampen, moskeeën en natuurlijk ziekenhuizen, terwijl de blokkade van essentiële voorzieningen doorgaat. Ja, dat is genocide, en deze manifestatie riep op tot de voortzetting daarvan.

Dan was er nog de aanwezigheid – als spreker, niet zomaar als meeloper – van predikant John Hagee. Dat is zo’n evangelische, uiterst rechtse dominee van protestantse stromingen in het christendom waaruit de staat Israël enorm veel steun krijgt. We zien dat in Nederland – zie SGP, zie de ChristenUnie – ook. Dit type christendom ziet de stichting van de staat Israël als onderdeel van Gods plan. En het is een goddelijk plan dat voor Joden al niet meer goeds beloofd dan voor Palestijnen, want na de stichting van Israël kan het Eind der Tijden niet lang meer uitblijven, en in die eindtijd staan joden voor de ‘keus’: bekering tot het Ware Christelijke Geloof, of anders branden in de hel.

Het hele verhaal is pro-Israël, maar in de verste verte geen steunbetuiging van Joden als Joden. En in de versie van John Hagee komt daar nog openlijker antisemitisme bij. ‘Hagee kwam in 2008 onder vuur te liggen nadat een oude preek opdook waarin hij Nazi-leider Adolf Hitler beschreef als een ‘jager’, door God gezonden om Joden ertoe aan te zetten om naar Israël te gaan’(4) Deze antisemiet sprak de pro-Israëlische menigte dus toe. En bij de NOS lezen we hierover dus niets.(5) De deelname van iemand als Hagee is echter veelbetekenend. Het laat zien wat over voor reactionaire en levensgevaarlijke support-base de staat Israël beschikt. Voor Israël geldt hier ook: zeg mij wie uw vrienden zijn, en ik zal u zeggen wie u bent.

Noten:

(1) ‘ “Let our people go”: tienduizenden mensen bij pro-Israël mars in Washington’, 15 november 2023, https://nos.nl/collectie/13959/artikel/2497866-let-our-people-go-tienduizenden-mensen-bij-pro-israel-mars-in-washington

(2) ‘Tens of thousands join rally for Israel in Washington, DC’, Aljazeera, 15 november 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/11/15/tens-of-thousands-join-rally-for-israel-in-washington-dc


(3) Ali Harb, ‘“No ceasefire”: Israel supporters gather in Washington, DC, amid Gaza war’, Aljazeera, 15 november 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/11/15/no-ceasefire-israel-supporters-gather-in-washington-dc-amid-gaza-war

(4) Ali Harb, ‘“No ceasefire”: Israel supporters gather in Washington, DC, amid Gaza war’, Aljazeera, 15 november 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/11/15/no-ceasefire-israel-supporters-gather-in-washington-dc-amid-gaza-war

(5) Over de steun aan Israël uit rechts-evangelische hoek, en over die enge John Hagee, valt meer te lezen. Zie Mira Fox, ‘Who is John Hagee, the Christian Zionist pastor who spoke at the March for Israel?’, Forward, 14 november 2023, https://forward.com/culture/569725/john-hagee-march-for-israel/ Ondertitel van het artikel: ‘Hagee, who has made numrous antisemitic statements in the past, runs the largest Christian lobby for Israel’.

Dat blad, Forward, is trouwens een al heel lang bestaande publicatie vanuit de Joodse gemeenschap in de VS. Ooit was het een dagblad, in het Jiiddisch. Sinds 1990 is het een wekelijke publicatie, zo lees ik allemaal in de ‘About’-rubriek op de betreffende website.

Peter Storm