Leve de Russische nederlaag!

maandag 3 oktober 2022

Rusland verliest spectaculair de oorlog in Oekraïne, tenzij… Rusland verliest overduidelijk, en het gaat hard. Vanaf 6 september 2022 was er het succesvolle tegenoffensief van Oekraïense soldaten bij Kharkov in het noordoosten, dat de 8000 vierkante kilometers grondgebied uit de greep van de Tussische bezetters wist te krijgen.(1) Op 1 oktober volgde de Oekraïense inname van Lyman, een belangrijk strategisch knooppunt voor de bevoorrading van Russische troepen.(2) En vanavond – we schrijven in de nacht van 2 op 3 oktober 2022 – regent het op Twitter berichten over een snelle Oekraïense doorbraak meer naar het zuiden bij Kherson, over paniek onder Russische troepen en zo meer. Wat er precies aan de hand is, kan ik moeilijk overzien, maar de berichten zijn te aanhoudend om weg te wuiven als geruchten.

Met de militaire nederlaag hangt en grote politieke crisis in Rusland samen: Poetin kondigde op 21 september een mobilisatie aan om het militaire tij te helpen keren. Dat werd binnen de kortste keren een zo grote chaos dat allerlei functionarissen openlijk fouten moesten erkennen (3) en moesten beloven dat sommig opgeroepenen weer mochten gaan. Het mobiliseren van zieke en oude mensen was toch niet helemaal de bedoeling, foutje, bedankt.

Belangrijker: mensen in Rusland – in Moskou bijvoorbeeld, maar ook in Dagestan en in Siberië – beantwoorden de mobilisatie met fel straatprotest. En op 26 september schoot Ruslan Zirnin in de Siberische plaats Oest-Ilimsk en rekruteringsfunctionaris neer.(4) Die raakte zwaargewond, politie arresteerde vervolgens Zinin. Ik mag hopen dat voor deze strijder tegen oorlog solidariteitsacties komen, net als voor al die anderen die rekruteringskantoren en dergelijke met brandbommen bestoken en daarbij helaas lang niet altijd aan de politie weten te ontkomen.

Dit type actie is helemaal niet zeldzaam, en dat is een goede zaak! Sinds het mobilisatiebesluit alleen al was er brandbom in Nizhni Novgorod, een brand in de de buurt van St Petersburg, eentje in de regio van Orenburg, en poging tot brandstichting in Kyra, een brandbom in het gebied rondom Samara, eentje in Khabarov, eentje in Svobodny, eentje in Kamyshin, een pging tot brandstichting in een dorp in de deelrepubliek Altai, eentje in Volgograd – waar het kantoor van de Communistische Partij van de Russische Federatie – voorstanders van Poetins oorlog – voorzien werd van de leus ‘Geen Oorlog’.

Dan was er nog een brandbom in de Krasnoyarsk-regio, een brandstichting in de deelrepubliek Bshkortostan en een brandstichtpoging in Barseniev, nog eentje in Nishni Novgorod en nog eentje in de St Petersburg-regio. O ja, en drie brandbommen in de deelrepubliek Mordovia, en poging tot brandstichting in de Kaluga-regio, nog eentje in of in de buurt van Leningrad, entje in de buurt van Volgograd, eentje in de buurt van Moskou, nog een in de regio Volgograd, nog weer en in de Sint Petersburg-regio, twee achter elkaar in Vladivostok, eentje in de Rostov-regio en nog eentje in Novosibirsk.

Dit alles vond plaats vanaf 21 september tot en met 29 september. De doelwitten liepen uiteen van rekruteringsbureaus tot plaatselijke bestuursgebouwen tot en met partijkantoren. De informatie haal ik uit een vertaald – en met tal van foto’s geïllustreerd! – artikel van Assembly, een linksradicale groep in Oekraïne, vertaald en gepubliceerd op de website Libcom.(5) De strijd tegen mobilisatie en oorlog – met grote risicogevaar voor eigen lijf en leden gevoerd – is in Rusland duidelijk springlevend, een verdient onze grootst mogelijke bewondering en steun.

De combinatie van binnenlands verzet en succesvolle Oekraïense tegenaanvallen brengt Poetin en zijn oorlog in grote problemen, en ook dat is goed nieuws. Want laat het maar weer eens duidelijk gezegd zijn: Rusland voert in Oekraïne een koloniale agressieoorlog, met genocidale ondertonen. Rusland verdient het om die oorlog grandioos te verliezen.

Rusland dient te verliezen, niet omdat de Oekraïense staat en regering onze sympathie verdient, want dat doet ze niet: Oekraïne onder Zelensky is een paradijs voor steeds verder gaand neoliberaal beleid,(6) en wordt daarmee een hel voor arbeiders waarvan sommigen – mijnwerkers (7) bijvoorbeeld – protesteren. Verzet van arbeiders tegen corrupt management en neoliberale prioriteiten is terecht! De berichten dat Oekraïne wel degelijk een zeer aanzienlijk fascisme-probleem heeft zijn bepaald geen onzin. Maar waar Oekraïne een fascisme-probleem heeft, daar geldt dat de staat Rusland, haar regering en bestuur intussen een fascisme-probleem is.

Rusland dient dus te verliezen, maar al helemaal niet omdat de NAVO en haar aanvoerder de VS met hun support voor Oekraïne ons vertrouwen verdienen, want dat doen ze niet. Wel omdat een Russische overwinning een beloning voor agressie zou zijn, een herkolonisatie van Oekraïne zou inhouden, en een einde zou maken aan niet alleen ontelbaar vele mensenlevens, maar ook aan het beetje vrijheid dat er in Oekraïne wel en in Rusland niet bestaat om voor een beter bestaan te strijden.

Een Russische overwinning betekent fascistische gelijkschakeling, met foltering, deportatie en dood voor wie zich niet gelijkschakelen. Dat Oekraïense soldaten, burgers en Russische strijders tegen de koloniale oorlog zo’n overwinning steeds onmogelijker aan het maken zijn is precies daarom – en dus niet vanwege enig sympathie voor de Oekraïense staat en regering – goed nieuws. Leve de Russische nederlaag en leve de aanstaande val van Poetins fascistische oorlogsbewind!

Noten:

1 ‘Ukraine’s counteroffensive explained in maps’, Aljazeera, 13/14 september 2022, https://www.aljazeera.com/news/2022/9/13/ukraines-counteroffensive-explained-in-maps

2 Luke Harding, ‘A day after it was “annexed”, crucial city returnd to Ukraine’, The Guardian, 2 oktober 2022, https://www.theguardian.com/world/2022/oct/02/a-day-after-it-was-annexed-crucial-city-returned-to-ukraine

3 ‘Criticism grows louder over Russia’s chaotic troop mobilization’, Aljazeera, 25 september 2022, https://www.aljazeera.com/news/2022/9/25/criticism-grows-louder-over-russias-chaotic-troop-mobilisation

4 ‘Man schiet rekruteringsofficier neer in Siberisch registratiekantoor’, NOS, 26 september 2022, https://nos.nl/artikel/2446065-man-schiet-rekruteringsofficier-neer-in-siberisch-registratiekantoor

5 Assembly, ‘The symphony of fire: 10 days of opn mobilization in Russia’, Libcom, 30 september 2022, https://libcom.org/article/symphony-fire-10-days-open-mobilization-russia

6 Anna Jikhareva & Kaspar Surber, ‘Ukraine Shouldn’t Become a Neoliberal Laboratory’, Jacobin, 17 september 2022, https://jacobin.com/2022/09/ukrainian-economic-recovery-labor-market-neoliberalization-investment

7 Thomas Rowly & Kateryna Semchuk, ‘Ukrainian coal minrs defy national protest ban to go on strike’, Open Democracy, 14 september 2022, https://www.opendemocracy.net/en/odr/ukraine-coal-miners-strike-corruption/

Peter Storm