Nationale Dodenherdenking: naargeestige schertsvertoning

zaterdag 4 mei 2024

Vandaag, 4 mei 2024, vindt de jaarlijkse nationale Dodenherdenking plaats. Althans, dat wil Hogerhand ons doen geloven, en te velen van ons gaan er – soms tegenstribbelend maar toch – er een eind in mee. Hogerhand heeft ongelijk. Er is geen Dodenherdenking straks op de Dam. Er is een viering van geconstrueerde en gesimuleerde nationale eenheid, met een nazi als kranslegger. De hele zaak is vermomd als Dodenherdenking. De hele zaak is bedrog.

Het is een viering in nationale, koloniale en kapitalistische stijl, het verachtelijke Koninkrijk der Nederlanden meer dan waardig. Geheel in nationale, koloniale en kapitalistische stijl is de toegang beperkt, want zoiets verhevens is natuurlijk niet voor iedereen. Geheel in kapitalistische stijl kon je toegangskaarten via Marktplaats op de kop tikken als je je niet tijdig had aangemeld.(1)

Nee, ik had me niet aangemeld, ook niet om nazi Martin Bosma de rug toe te keren. Hoe veel respect ik ook heb voor degene die dit moedige gebaar ten uitvoer brengt (of brengen!) straks, en hoezeer ik ook hoop dat het lukt. Een antifascist heeft wat mij betreft op de Dam echter eigenlijk niets te zoeken tijdens deze plechtigheid. Fascisme is immers nationalisme in overdrive, tot het uiterste uitvergroot nationalisme. Een serieus antifascistische dodenherdenking is dus maar beter antinationaal van vorm en vooral ook van inhoud. Daar gaat de staat niet voorzorgen. Dat gebeurt alleen als we dat zelf doen. Die echte herdenking die gisteren al plaats vond in Amsterdam (2) laat zien hoe zoiets wel degelijk mogelijk is.

Iets dat Nationale Dodenherdenking heet, is iets om als zodanig de rug toe te keren, niet alleen vanwege die ene verachtelijke nazi. Strikt genomen hoort die nazi er meer thuis dan de antifascist. Zo heel immers ver liggen het nationalisme van de nazi en van de officiële herdenking nu ook weer niet uit elkaar. En waar Bosma en de koning horen, daar hoor ik dus niet. Behalve mogelijk als ordeverstoorder. Maar ik kies graag mijn eigen momenten in de strijd.

En dan nog iets. Een herdenking vanwege een eerdere genocide waar je geen aandacht mag vragen voor de huidige genocide – gepleegd door Israël, met actieve medeplichtigheid van voornoemd Koninkrijk – is een schertsvertoning. Waar ‘Free Palestine’ niet mag klinken, is ‘Nooit Meer’ van elke soort van geloofwaardigheid beroofd. Ik zeg: fuck Bosma, Free Palestine en leve de antikoloniale en antifascistische solidariteit.

Noten:

(1) Reserveringen voor dodenherdenking te koop aangeboden op marktplaats, AT5, 2 mei 2024, https://www.at5.nl/artikelen/226452/reserveringen-voor-dodenherdenking-te-koop-aangeboden-op-marktplaats

(2) Harry Westerink & Eric Krebbers, ‘De ontroerende en krachtige alternatieve herdenking van 3 mei heeft de toekomst’, Doorbraak, 4 mei 2024, https://www.doorbraak.eu/de-ontroerende-en-krachtige-alternatieve-herdenking-van-3-mei-heeft-de-toekomst/

Peter Storm